طبق اعلان سازمان ملل متحد (UN)، این دستور کار یک برنامه عمل برای مردم، کره زمین و رفاه است. همچنین به دنبال تقویت صلح جهانی در ابعاد بزرگتری از آزادی است. ما می دانیم که ریشه کنی فقر در همه اشکال و ابعاد آن، از جمله فقر شدید، بزرگترین چالش جهانی و یک نیاز ضروری برای توسعه پایدار است. همه کشورها و همه ذینفعان با مشارکت هم این طرح را اجرا خواهند کرد. ما (UN) مصمم هستیم که نسل بشر را از ظلم فقر و فقر رها کنیم و سیاره خود را التیام و ایمن کنیم. ما (UN) مصمم به برداشتن گام‌های متهورانه و متحول‌کننده‌ای هستیم که برای سوق دادن جهان به مسیری پایدار و انعطاف‌پذیر ضروری است. با آغاز این سفر جمعی، متعهد می‌شویم که هیچ کس جا نخواهد ماند. 17 هدف توسعه پایدار و 169 هدفی که امروز اعلام می کنیم، مقیاس و جاه طلبی این دستور کار جهانی جدید را نشان می دهد. آن‌ها به دنبال ایجاد اهداف توسعه هزاره و تکمیل آنچه که در این اهداف به دست نیامده هستند. آن‌ها به دنبال تحقق حقوق بشر همه و دستیابی به برابری جنسیتی و توانمندسازی همه زنان و دختران هستند. آنها یکپارچه و غیرقابل تقسیم هستند و سه بعد توسعه پایدار: اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را متعادل می کنند.

اهداف کلان و خرد، اقداماتی را طی پانزده سال آینده در مناطقی که برای بشریت و کره زمین اهمیت حیاتی دارند، برمی‌انگیزند.

مردم (PEOPLE)

ما (UN) مصمم هستیم که به فقر و گرسنگی در تمام اشکال و ابعاد آن پایان دهیم و اطمینان حاصل کنیم که همه انسان‌ها می‌توانند پتانسیل خود را در کرامت و برابری و در محیطی سالم به کار ببرند.

 

سیاره (کره زمین) (PLANET)

ما (UN) مصمم هستیم از سیاره زمین در برابر تخریب محافظت کنیم، از جمله از طریق مصرف و تولید پایدار، مدیریت پایدار منابع طبیعی آن و اقدام فوری در مورد تغییرات آب و هوا/ اقلیم، به طوری که بتواند از نیازهای نسل حاضر و آینده پشتیبانی کند.

 

رفاه (PROSPERITY)

ما (UN) مصمم هستیم که اطمینان حاصل کنیم که همه انسان ها می‌توانند از زندگی مرفه و پرباری برخوردار شوند و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فناوری در هماهنگی با طبیعت اتفاق بیفتد.

 

صلح (PEACE)

ما (UN) مصمم هستیم که جوامعی صلح آمیز، عادلانه و فراگیر را که عاری از ترس و خشونت هستند، پرورش دهیم. توسعه پایدار بدون صلح و صلح بدون توسعه پایدار وجود ندارد.

 

مشارکت (PARTNERSHIP)

ما (UN) مصمم هستیم وسایل مورد نیاز برای اجرای این دستور کار را از طریق یک مشارکت جهانی احیا شده برای توسعه پایدار، مبتنی بر روحیه همبستگی جهانی قوی، به ویژه با تمرکز بر نیازهای فقیرترین و آسیب پذیرترین قشرها و با مشارکت همه کشورها، همه ذینفعان و همه مردم بسیج کنیم.

 

پیوندهای متقابل و ماهیت یکپارچه اهداف توسعه پایدار در کسب اطمینان از تحقق هدف دستور کار جدید بسیار مهم است. اگر جاه‌طلبی‌های خود را در تمام وسعت دستور کار درک کنیم، زندگی همه عمیقاً بهبود خواهد یافت و دنیای ما به سمت بهتر شدن تغییر خواهد کرد.

دستور کار توسعه پایدار برای سال 2030، که در سال 2015 توسط همه کشورهای عضو سازمان ملل به تصویب رسید، طرحی مشترک برای صلح و رفاه برای مردم و کره زمین، در حال حاضر و آینده ارائه می دهد. در قلب آن 17 هدف توسعه پایدار (SDGs) قرار دارد که یک فراخوان فوری برای اقدام همه کشورها (توسعه یافته و در حال توسعه) در یک مشارکت جهانی است. آن‌ها می‌دانند که پایان دادن به فقر و سایر محرومیت‌ها باید همراه با استراتژی‌هایی باشد که سلامت و آموزش را بهبود می‌بخشد، نابرابری را کاهش می‌دهد و رشد اقتصادی را در پی دارد؛ همه این‌ها در حالی است که همزمان که با تغییر اقلیم مقابله کرده و برای حفظ اقیانوس‌ها و جنگل‌ها تلاش می‌کنیم.

اهداف توسعه پایدار مبتنی بر دهه‌ها کار کشورها و سازمان ملل متحد، از دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد است.

  • در ژوئن 1992، در اجلاس سران زمین در ریودوژانیرو، برزیل، بیش از 178 کشور دستور کار 21 را به تصویب رساندند، که برنامه‌ای جامع اقدام برای ایجاد یک مشارکت جهانی برای توسعه پایدار به منظور بهبود زندگی انسان ها و حفاظت از محیط زیست بود.
  • کشورهای عضو در اجلاس سران هزاره در سپتامبر 2000 در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک به اتفاق آرا اعلامیه هزاره را تصویب کردند. این اجلاس منجر به تدوین هشت هدف توسعه هزاره (MDG) برای کاهش فقر شدید تا سال 2015 شد.
  • بیانیه ژوهانسبورگ در مورد توسعه پایدار و برنامه اجرایی، که در اجلاس جهانی توسعه پایدار در آفریقای جنوبی در سال 2002 به تصویب رسید، بر تعهدات جامعه جهانی برای ریشه کنی فقر و محیط زیست تاکید کرد و بر اساس دستور کار 21 و بیانیه هزاره با گنجاندن موارد دیگر. تاکید بر مشارکت های چند جانبه بنا شده بود.
  • در کنفرانس سازمان ملل متحد در مورد توسعه پایدار (ریو+20) در ریودوژانیرو، برزیل، در ژوئن 2012، کشورهای عضو سند نهایی “آینده ای که ما می خواهیم” را تصویب کردند که در آن تصمیم گرفتند فرآیندی را برای گسترش مجموعه ای از اهداف توسعه پایدار فراتر از اهداف توسعه هزاره ایجاد کرده و مجمعی سیاسی در سطح عالی سازمان ملل در مورد توسعه پایدار تأسیس کنند. نتیجه ریو +20 همچنین شامل اقدامات دیگری برای اجرای توسعه پایدار، از جمله دستورات برنامه‌های کاری آتی در تامین مالی طرح‌ها، کشورهای در حال توسعه جزیره‌ای کوچک و موارد دیگر بود.
  • در سال 2013، مجمع عمومی یک کارگروه باز متشکل از 30 نفر را برای تهیه پیشنهادی در مورد اهداف توسعه پایدار تشکیل داد. در ژانویه 2015، مجمع عمومی روند مذاکرات را در دستور کار توسعه پس از 2015 آغاز کرد. این فرآیند با تصویب بعدی دستور کار سال 2030 برای توسعه پایدار، با قرار گرفتن هفده SDG اصلی، در اجلاس توسعه پایدار سازمان ملل در سپتامبر 2015 به اوج خود رسید.
  • سال 2015 با تصویب چندین توافقنامه بزرگ، سالی برجسته برای چندجانبه گرایی و شکل دادن به سیاست بین المللی بود:
    • چارچوب سندای برای کاهش خطر بلایا (مارس 2015)
    • دستور کار آدیس آبابا در زمینه تأمین مالی برای توسعه (ژوئیه 2015)
    • تغییر جهان ما: دستور کار سال 2030 برای توسعه پایدار با 17 SDG آن در اجلاس توسعه پایدار سازمان ملل در نیویورک در سپتامبر 2015 به تصویب رسید.
    • توافقنامه پاریس در مورد تغییرات آب و هوایی/ تغییر اقلیم (دسامبر 2015)
  • اکنون، مجمع سالانه سطح بالای سیاسی توسعه پایدار به عنوان پلتفرم مرکزی سازمان ملل برای پیگیری و بازنگری اهداف توسعه پایدار عمل می کند.

از طریق داشبورد جهانی SDG یا تصویر زیر می‌توانید وضعیت کشورهای مختلف دنیا در هریک از اهداف هفده‌گانه را مشاهده کنید:

با انتخاب هریک از اهداف کلان زیر (Goals)، می‌توانید جزئیات مربوط به اهداف خرد مرتبط (Targets) را مشاهده کنید:

هدف 1 توسعه پایدار- سائولا
هدف 2 توسعه پایدار- سائولا
هدف 3 توسعه پایدار- سائولا
هدف 4 توسعه پایدار- سائولا
هدف 5 توسعه پایدار- سائولا
هدف 6 توسعه پایدار- سائولا
هدف 7 توسعه پایدار- سائولا
هدف 8 توسعه پایدار- سائولا
هدف 9 توسعه پایدار- سائولا
هدف 10 توسعه پایدار- سائولا
هدف 11 توسعه پایدار- سائولا
هدف 12 توسعه پایدار- سائولا
هدف 13 توسعه پایدار- سائولا
هدف 14 توسعه پایدار- سائولا
هدف 15 توسعه پایدار- سائولا
هدف 16 توسعه پایدار- سائولا
هدف 17 توسعه پایدار- سائولا
SDGicon Fa